طبق یافتههای یک مطالعه جدید به رهبری محققان HMS در موسسه سرطان دانا-فاربر، در یک کارآزمایی بالینی کوچک بر روی نه بیمار مبتلا به سرطان کلیه در مراحل III و IV، یک واکسن ضد تومور شخصیسازیشده، پاسخ ایمنی قوی ایجاد کرد.
این بیماران به نوعی سرطان کلیه به نام کارسینوم سلول کلیوی شفاف مبتلا بودند و به دلیل مرحله پیشرفته بیماری، در معرض خطر بالای عود بیماری قرار داشتند.
این نه بیمار، که دو نفر از آنها بیماری متاستاتیک و هفت نفر از آنها بیماری پیشرفته و درجه بالا داشتند، بخشی از یک کارآزمایی بالینی فاز 1 بودند. چنین کارآزماییهای مرحله اولیه برای تعیین ایمنی و دوز بهینه یک درمان و تعیین اینکه آیا و چگونه بیماران به درمان پاسخ میدهند، قبل از آزمایش بیشتر در افراد بیشتر، طراحی شدهاند.
محققان هشدار میدهند که اگرچه این نتایج هنوز در مطالعات بزرگتر تکرار نشده است، اما این یافتههای اولیه امید به امکانسنجی واکسن ضد تومور برای درمان بیماران مبتلا به سرطان کلیه در معرض خطر بالای عود بیماری را افزایش میدهد.
این واکسنها که برای آموزش سیستم ایمنی بدن برای تشخیص و از بین بردن سرطان طراحی شدهاند، پس از جراحی برای از بین بردن سلولهای تومور باقی مانده تجویز شدند. در زمانی که محققان جمعآوری دادهها را متوقف کردند، هر نه بیمار به طور متوسط 40 ماه پس از جراحی عاری از سرطان بودند.
کارسینوم سلول کلیوی سلول شفاف شایعترین نوع سرطان کلیه است. درمان استاندارد برای بیماران مبتلا به مراحل III و IV این بیماری، جراحی برای برداشتن تومور است. پس از جراحی میتوان ایمونوتراپی با دارویی به نام پمبرولیزوماب، یک مهارکننده ایست بازرسی ایمنی، انجام داد. پمبرولیزوماب پاسخ ایمنی را القا میکند که خطر عود سرطان را کاهش میدهد. با این حال، حدود دو سوم بیماران هنوز هم میتوانند عود سرطان را تجربه کنند که گزینههای درمانی محدودی را برای آنها باقی میگذارد.
در مطالعه حاضر، محققان هر نه بیمار را پس از جراحی با واکسن شخصیسازیشده سرطان درمان کردند. پنج نفر از آنها همچنین داروی ایپیلیموماب، نوعی ایمونوتراپی سرطان، را دریافت کردند.
واکسنها با استفاده از مواد ژنتیکی تومور هر بیمار، به عنوان راهی برای آموزش سیستم ایمنی بدن برای شناسایی و از بین بردن سلولهای سرطانی، برای هر بیمار به صورت جداگانه تهیه شدند. برای انجام این کار، دانشمندان قطعات کوچکی از پروتئینهای جهشیافته – به نام نئوآنتیژنها – را از تومور کلیه هر بیمار استخراج کردند. این نئوآنتیژنها امضای مولکولی تومور هستند – بسیار خاص سرطان و در هیچ سلول دیگری در بدن یافت نمیشوند.
این تیم همچنین از الگوریتمهای پیشبینی برای سنجش اینکه کدام یک از نئوآنتیژنها بیشترین احتمال را برای ایجاد پاسخ ایمنی دارند، استفاده کرد. سپس واکسن ساخته شد و در یک سری دوزهای اولیه و به دنبال آن دو دوز یادآور به بیمار تزریق شد.
برخی از بیماران واکنشهای موضعی جزئی در محل تزریق تجربه کردند و برخی علائم شبه آنفولانزا نشان دادند. هیچ عارضه جانبی جدیتری وجود نداشت.
واکسن ظرف سه هفته پاسخ ایمنی را القا میکند، تعداد سلولهای T القا شده توسط واکسن به طور متوسط ۱۶۶ برابر افزایش مییابد و این سلولهای T محافظ تا سه سال در سطح بالا در بدن باقی میمانند. آزمایشهای آزمایشگاهی در سلولهای تومور کلیه انسان نیز نشان داد که سلولهای T القا شده توسط واکسن علیه سلولهای تومور خود بیمار فعال هستند.
انتهای پیام/ سه شنبه 20 خرداد 1404
منابع
مطالعه موارد زیر را به شما پیشنهاد می کنیم
ساخت واکسن برای نسخههای آینده یک ویروس
کاهش وزن پایدار با غذا خوردن در بازه زمانی 8 ساعته
ارتباط شگفت انگیز سلامت روده و خطر ابتلا به سرطان خون
نگرانی های جدیدی در ارتباط با داروهای گیاهی
التهاب و مغز: چگونه فعالیت ایمنی می تواند خلق و خوی و اضطراب را تغییر دهد