دیابت


دیابت یک بیماری مزمن است که یا زمانی رخ می دهد که لوزالمعده انسولین کافی تولید نمی کند یا زمانی که بدن نمی تواند به طور موثر از انسولین تولید شده استفاده کند. انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم می کند. هایپرگلیسمی که افزایش قند خون نیز نامیده می شود، یکی از عوارض رایج دیابت کنترل نشده است و به مرور زمان منجر به آسیب جدی به بسیاری از سیستم های بدن، به ویژه اعصاب و رگ های خونی می شود.

در سال 2019، دیابت عامل مستقیم مرگ 1.5 میلیون نفر بود و 48 درصد از کل مرگ و میرهای ناشی از دیابت قبل از 70 سالگی رخ داده است. 460000 مرگ دیگر ناشی از بیماری کلیوی ناشی از دیابت بوده است و افزایش قند خون باعث حدود 20 درصد مرگ و میرهای قلبی عروقی می شود.

علائم

علائم دیابت ممکن است به طور ناگهانی رخ دهد. در دیابت نوع 2، علائم می تواند خفیف باشد و ممکن است سال ها طول بکشد تا متوجه شوند.

علائم دیابت عبارتند از:

  • احساس تشنگی شدید
  • نیاز به دفع ادرار بیشتر از حد معمول
  • تاری دید
  • احساس خستگی
  • کاهش وزن ناخواسته

با گذشت زمان، دیابت می تواند به رگ های خونی در قلب، چشم ها، کلیه ها و اعصاب آسیب برساند.

افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض خطر مشکلات سلامتی از جمله حمله قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیوی هستند.

دیابت با آسیب رساندن به رگ های خونی چشم می تواند باعث از دست دادن دائمی بینایی شود.

بسیاری از افراد مبتلا به دیابت به دلیل آسیب عصبی و جریان خون ضعیف در پاهای خود دچار مشکل می شوند. این می تواند باعث زخم پا شود و ممکن است منجر به قطع عضو شود.

دیابت نوع 1

دیابت نوع 1 (که قبلاً به عنوان وابسته به انسولین، نوجوانی یا شروع دوران کودکی شناخته می شد) با کمبود تولید انسولین مشخص می شود و نیاز به تجویز روزانه انسولین دارد. در سال 2017، 9 میلیون نفر مبتلا به دیابت نوع 1 بودند. اکثریت آنها در کشورهای با درآمد بالا زندگی می کنند. نه علت آن و نه راه های پیشگیری از آن مشخص نیست.

دیابت نوع 2

دیابت نوع 2 بر نحوه استفاده بدن از قند (گلوکز) برای تامین انرژی تأثیر می گذارد. این کار بدن را از استفاده صحیح از انسولین باز می دارد که در صورت عدم درمان می تواند منجر به افزایش سطح قند خون شود.

با گذشت زمان، دیابت نوع 2 می تواند آسیب جدی به بدن، به ویژه اعصاب و عروق خونی وارد کند.

دیابت نوع 2 اغلب قابل پیشگیری است. عواملی که در ایجاد دیابت نوع 2 نقش دارند عبارتند از اضافه وزن، ورزش نکردن کافی و ژنتیک.

تشخیص زودهنگام برای جلوگیری از بدترین عوارض دیابت نوع 2 مهم است. بهترین راه برای تشخیص زودهنگام دیابت انجام معاینات منظم و آزمایش خون است.

علائم دیابت نوع 2 می تواند خفیف باشد. ممکن است چندین سال طول بکشد تا مورد توجه قرار گیرند. علائم ممکن است مشابه علائم دیابت نوع 1 باشد اما اغلب کمتر مشخص می شود. در نتیجه، بیماری ممکن است چندین سال پس از شروع، پس از بروز عوارض، تشخیص داده شود.

بیش از 95 درصد افراد مبتلا به دیابت به دیابت نوع 2 مبتلا هستند. دیابت نوع 2 قبلاً غیر وابسته به انسولین نامیده می شد. تا همین اواخر، این نوع دیابت فقط در بزرگسالان دیده می شد، اما اکنون به طور فزاینده ای در کودکان نیز دیده می شود.

23 آبان ماه روز جهانی دیابت فرصتی برای افزایش آگاهی در مورد دیابت به عنوان یک موضوع بهداشت عمومی جهانی و آنچه که باید به صورت جمعی و فردی برای پیشگیری، تشخیص و مدیریت بهتر این بیماری انجام شود، فراهم می کند.

در روز جهانی دیابت، WHO بر نیاز به دسترسی عادلانه به مراقبت های ضروری، از جمله افزایش آگاهی در مورد راه هایی که افراد مبتلا به دیابت می توانند خطر عوارض را به حداقل برسانند، تاکید خواهد کرد. در این روز فعالیت‌ها و همچنین تجربیات افراد مبتلا به انواع دیابت را جشن می‌گیرند تا به افراد آسیب‌دیده کمک کنند تا اقدامات لازم از جمله جستجو و دریافت مراقبت‌های ضروری را انجام دهند.

روز جهانی دیابت 2023، با موضوع “توانمندسازی سلامت جهانی”، به عنوان چراغ امید عمل می کند. به ما یادآوری می کند که با دور هم جمع شدن، با درک، مراقبت و عمل، می توانیم دنیایی بسازیم که دیابت زندگی ما را دیکته نکند.

بنابراین، در این روز جهانی دیابت، بیایید با هم متحد شویم. بیایید کاری کنیم که ماموریت روز جهانی دیابت 2023 در سراسر سال طنین انداز شود و باعث ایجاد تغییر، رشد و سلامت برای همه شود.

حقایق کلیدی در مورد دیابت

  • دیابت نوع 1 قابل پیشگیری نیست. دیابت نوع 2 اغلب از طریق رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی منظم، حفظ وزن طبیعی بدن و اجتناب از مصرف دخانیات قابل پیشگیری است.
  • دیابت عامل اصلی نابینایی، نارسایی کلیه، حملات قلبی، سکته مغزی و قطع اندام تحتانی است.
  • دیابت را می توان با غربالگری و درمان منظم درمان کرد و از عوارض آن جلوگیری کرد یا به تأخیر انداخت.
  • افراد مبتلا به دیابت باید به دنبال غربالگری منظم برای عوارض باشند تا به تشخیص زودهنگام کمک کنند. این شامل غربالگری بیماری کلیوی، معاینه منظم چشم و ارزیابی پا است.
  • ترک سیگار خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را 30 تا 40 درصد کاهش می دهد.
  • دیابت با حدود دو برابر خطر ابتلا به بیماری سل (TB) و خطر بالاتر ابتلا به سل مقاوم به چند دارو مرتبط است. افراد مبتلا به سل و دیابت دو برابر بیشتر در معرض خطر مرگ در طول درمان سل هستند و دو برابر خطر عود سل پس از اتمام درمان هستند.
  • فقط حدود 50 درصد از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 انسولین مورد نیاز خود را دریافت می کنند، اغلب به این دلیل که سیستم های بهداشتی کشورشان توانایی پرداخت آن را ندارند.

انتهای پیام/ 23 آبان 1402

منابع

WHO.int

مطالعه موارد زیر را به شما پیشنهاد می کنیم

SARS-CoV-2 بیشتر و مرگبارتر از آنچه تصور می شد باعث سپسیس شد

آلزایمر و 10 نشانه اولیه آن

پروبیوتیک ها برای درمان مولتیپل اسکلروزیس (MS)

واکسن ها می توانند از نیم میلیون مرگ مرتبط با مقاومت ضد میکروبی در سال جلوگیری کنند

FDA واکسن Abrysvo را برای افراد باردار برای جلوگیری از RSV در نوزادان تایید کرد.

×