ویروس نقص سیستم ایمنی انسانی (HIV) عفونتی است که به سیستم ایمنی بدن حمله می کند. سندرم نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) پیشرفته ترین مرحله بیماری است.
HIV گلبول های سفید بدن را هدف قرار می دهد و سیستم ایمنی را تضعیف می کند. این امر باعث می شود که بیمار با بیماری هایی مانند سل، عفونت ها و برخی سرطان ها بیشتر درگیر شود.
اچآیوی از مایعات بدن فرد آلوده از جمله خون، شیر مادر، مایع منی و مایعات واژن منتقل میشود. این بیماری از طریق بوسه، در آغوش گرفتن یا به اشتراک گذاشتن غذا منتقل نمی شود. همچنین می تواند از مادر به جنین سرایت کند.
HIV با درمان ضد رتروویروسی (ART) قابل درمان و پیشگیری است. HIV درماننشده اغلب پس از سالها میتواند به ایدز تبدیل شود.
HIV همچنان یک مشکل عمده بهداشت عمومی جهانی است و تاکنون جان 40.4 میلیون [32.9-51.3 میلیون] را با انتقال مداوم در همه کشورهای جهان گرفته است. برخی از کشورها مجددا روند افزایشی در عفونت های جدید را نشان داده اند.
در پایان سال 2022 حدود 39.0 میلیون [33.1-45.7 میلیون] نفر با HIV زندگی می کردند که دو سوم آنها (25.6 میلیون) در منطقه آفریقایی سازمان بهداشت جهانی هستند.
در سال 2022، 360000 نفر به دلایل مرتبط با HIV جان خود را از دست دادند و 1.3 میلیون نفر به HIV مبتلا شدند.
هیچ درمانی برای عفونت HIV وجود ندارد. با این حال، با دسترسی به پیشگیری، تشخیص، درمان و مراقبت موثر HIV، از جمله برای عفونتهای فرصتطلب، عفونت HIV به یک وضعیت سلامتی مزمن قابل کنترل تبدیل شده است و افراد مبتلا به HIV را قادر میسازد تا زندگی طولانی و سالمی داشته باشند.
سازمان جهانی بهداشت، صندوق جهانی و UNAIDS همگی دارای استراتژی های جهانی برای HIV هستند که با هدف 3.3 SDG برای پایان دادن به اپیدمی HIV تا سال 2030 همسو هستند.
تا سال 2025، 95 درصد از افراد مبتلا به HIV (PLHIV) باید تشخیص داده شوند، 95 درصد از آنها باید از درمان ضدرتروویروسی نجات دهنده (ART) استفاده کنند.
هر سال، در اول دسامبر مصادف با 10 آذر ماه، جهان روز جهانی ایدز را گرامی می دارد. مردم در سرتاسر جهان برای نشان دادن حمایت از افراد مبتلا به HIV و به یاد آوردن کسانی که بر اثر بیماری های مرتبط با ایدز درگذشته اند متحد می شوند.
روز جهانی ایدز در هر سال بر موضوع خاصی تمرکز دارد، که امسال همبستگی جهانی، مسئولیت مشترک خواهد بود.
جوامعی که با HIV زندگی میکنند، در معرض خطر یا تحت تأثیر آن قرار دارند، خط مقدم پیشرفت در پاسخ به HIV هستند. جوامع مردم را با خدمات بهداشت عمومی شخص محور ارتباط می دهند، اعتماد ایجاد می کنند، نوآوری می کنند، اجرای سیاست ها و خدمات را نظارت می کنند و ارائه دهندگان را مسئول می دانند.
اما جوامع در رهبری عقب مانده اند. کمبود بودجه، سیاست ها و موانع نظارتی، محدودیت های ظرفیت، و سرکوب جامعه مدنی و حقوق بشر جوامع به حاشیه رانده شده، مانع از پیشرفت خدمات پیشگیری و درمان HIV می شود. روز جهانی ایدز چیزی بیش از تجلیل از دستاوردهای جوامع است. این فراخوانی برای اقدام برای توانمندسازی و حمایت از جوامع در نقش رهبری خود است. روز جهانی ایدز در سال 2023 بر این نکته تاکید خواهد کرد که برای آزادسازی پتانسیل کامل رهبری جامعه برای پایان دادن به ایدز: نقشهای رهبری جوامع باید در همه طرحها و برنامههای HIV و در تدوین، بودجهبندی، اجرا، نظارت و ارزیابی آنها اصلی باشد.
پایان ندادن به ایدز گران تر از پایان دادن به آن است.
انتهای پیام/ جمعه 10 آذر 1402
منابع
مطالعه موارد زیر را به شما پیشنهاد می کنیم
فواید ورزش و تاثیر در سیستم ایمنی بدن
SARS-CoV-2 بیشتر و مرگبارتر از آنچه تصور می شد باعث سپسیس شد